Ένα χρόνο μετά την σφαγή της Τράπεζας Δωδεκανήσου.Γράφει η Κίτσα Θαλασσινού-Μπαλτά

Ένα χρόνο μετά την σφαγή της Τράπεζας Δωδεκανήσου.Γράφει η  Κίτσα Θαλασσινού-Μπαλτά

ΔΡΥΟΣ (ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ) ΠΕΣΟΥΣΗΣ ...ΠΑΣ ΑΝΗΡ (ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,Ε.Β.Ε.Δ.,Κ.Λ.Π.) ΞΥΛΕΥΕΤΑΙ... ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ

Ένα χρόνο μετά την σφαγή της Τράπεζας Δωδεκανήσου διαβάζουμε δημοσιεύματα για υπομνήματα βουλευτών, του ΕΒΕΔ κλπ. για επαναλειτουργία της ,καθώς και άρθρο του αγαπητού  Νίκου Μυλωνά προέδρου του δημοτικού μας συμβουλίου.

Έχουμε εκλογές και πάση   θυσία το χρώμα του νομού Δωδεκανήσου πρέπει να παραμείνει πρασινομπλέ. Οι βουλευτές με κάθε τρόπο πρέπει να μεθοδεύσουν την επανεκλογή τους. Ποιόν κοροïδεύουν? Όταν μπορούσαν και έπρεπε να απαιτήσουν την στήριξή της Τράπεζας, «ΕΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΝΗΣΣΑΝ». Ότι κι αν  κάνουν ή πουν,  τώρα πια εντάσσεται στην προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου μας. Ας σιωπήσουν καλύτερα.  Δεν μπορεί να αναστηθεί η Τράπεζα Δωδεκανήσου η οποία σφαγιάσθηκε, τεμαχίσθηκε  σε φιλέτο  και κατιμά  και δεν απορροφήθηκε  αγαπητέ πρόεδρε , φίλε Νίκο.

 Γιατί δεν απορροφήθηκε το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού της.

Γιατί δεν απορροφήθηκε το σύνολο του υπαλληλικού προσωπικού της, όπως σε άλλες συγχωνεύσεις – απορροφήσεις  ( από  Ε.Τ.Ε  , Πειραιώς  κλπ)  και  παραμένει άνεργο στην συντριπτική του πλειοψηφία και χωρίς αποζημίωση .

Γιατί δεν απορροφήθηκαν τα δάνειά της, ενήμερα  και μη ενήμερα  λόγω της πρωτοφανούς κρίσης και όχι λόγω μερκαντιλισμού ( άλλωστε πότε  και από ποιον στηρίχθηκε ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας  της  τοπικής ή εθνικής μας οικονομίας ως βασικός και σταθερός μοχλός ανάπτυξης?).  Έγιναν ρυθμίσεις  με συμφερότερους  για την τράπεζα όρους  απ ότι σήμερα ορίζεται .  Οι ρυθμίσεις αυτές ''λειτουργούσαν '' και μάλιστα με επιπλέον εμπράγματες εξασφαλίσεις .

Γιατί δεν «απορροφήθηκαν» ούτε αποδόθηκαν  οι συνεταιριστικές μερίδες που αφορούσαν τις αιματηρές οικονομίες και το υστέρημα του Δωδεκανησιακού λαού.

Απορροφήθηκε  άμεσα, μόνο το φιλέτο, οι καθαρές καταθέσεις από την  ALPHABANK

Όταν λοιπόν η ''απορρόφηση'' αφορά μόνο τις καθαρές καταθέσεις, αντί  «πινακίου φακής», τότε μιλούμε για πολιτικές  ''βαμπίρ'', για σφαγιασμό ενός ζωντανού οργανισμού και αυτό δεν μπορείς  να το στρογγυλέψεις και πολύ περισσότερο να  το ξεχάσεις.  Όταν μάλιστα δόθηκαν και δίνονται δισεκατομμύρια,  με αύξηση του δημόσιου χρέους, για την στήριξη των συστημικών  τραπεζών και κάλυψη της μαύρης τρύπας  των δισεκατομμυρίων μη εξυπηρετούμενων  δανείων, επιβαρύνοντα ς ακόμα περισσότερο όλους  εμάς τους συνεπέστατους  φορολογούμενους πολίτες και αύριο τα παιδιά μας. Με δεδομένο  δε και το ενιαίο ευρωπαïκό τραπεζικό σύστημα και τις  αυστηρές  προυποθέσεις  ένταξής τους σε αυτό, η τράπεζα Δωδεκανήσου « επιλέχθηκε» ως Ιφιγένεια ,στο βωμό ανόσιων πολιτικών, για να πνεύσουν  άνεμοι...260.000.000.-ευρώ στα πανιά της ALPHABANK

Για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, για τους χιλιάδες συνεταίρους, για τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες, ένα κόσμο ολόκληρο, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια πολιτική στήριξης, αλλά ούτε κ' αν ένα χρονικό περιθώριο ανασύνταξης, ενίσχυσης, εξυγίανσης. Αντίθετα  επιλέχθηκε ο ''ξαφνικός θάνατος'', ίσως γιατί  χρόνια τώρα μάθαμε να μην αντιδρούμε. Ίσως γιατί τα Δωδεκάνησα ήταν πάντα γαλαζοπράσινα στον εκλογικό χάρτη.

Ακόμα και αν υπήρξαν λάθη, κακοί χειρισμοί, ανεπάρκεια , ατασθαλίες και παρανομίες σε επίπεδο Διοικήσεως, πού ήταν το κράτος και οι μηχανισμοί του? Πού ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος, ως  εγγυήτρια και χορηγήσασα την άδεια και υπεύθυνη για την λειτουργία της? Να ελέγχει  τα πάντα, από  δάνεια  μέχρι  μισθούς, να επιβάλλει κυρώσεις αν υπήρχε υπαιτιότητα, να εξυγιαίνει, να καθοδηγεί  , να προστατεύει  την Τράπεζα και τους συνεταίρους- πολίτες και να ενισχύει συνεχώς  τον ιδιαίτερο  και σημαντικότατο ρόλο  μιας  συνεταιριστικής τράπεζας στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Όπως υπάρχουν και λειτουργούν  και στην Ευρώπη.

¨Όταν όμως περισσεύει η ανικανότητα, η διαπλοκή, η ανεντιμότητα. Όταν περισσεύουν τα μηδενικά και οι ουτιδανοί, που οδήγησαν μια Χώρα ολόκληρη στη «χρεωκοπία» , στο Δ.Ν.Τ. και στην Τρόικα, με τις  γνωστές σε όλους ,ολέθριες συνέπειες .

Όταν πλέον έχει κλονισθεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών στους  θεσμούς , στις λειτουργίες του κράτους και της  οικονομίας, πως μπορεί να θεωρηθεί δυνατή η αναβίωση της   Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου σ΄ αυτό το περιβάλλον της ανασφάλειας και των συνεχών εκπτώσεων σε  αρχές και αξίες? Μόνο στη σφαίρα της φαντασίας  είναι δυνατόν  να αρθούν  τα αμέτρητα προβλήματα  πιθανής επαναλειτουργίας , της ουσιαστικά  μη υπάρχουσας πλέον  και «υπό εκκαθάρισην» Τράπεζας, ώστε να καταστεί δυνατή η αναβίωσή της.

Το σενάριο αυτό  εξυπηρετεί μόνο καθαρά  ψηφοθηρικούς ,εκλογικούς  σκοπούς. Είναι  ένα τελείως καιροσκοπικό και ανεδαφικό παραμύθι.

Η προδοσία, ο θυμός και η απογοήτευση για όλα όσα συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν εν πολλοίς ...σε κάνουν ίσως να απέχεις ή να φαίνεται ότι απέχεις από τα δρώμενα. Δράση όμως είναι και η επιλεκτική αποχή, η σιωπή, η συνεχής μελέτη και βαθιά γνώση, η θαρραλέα παραδοχή  λανθασμένων ,κάποιες  φορές, επιλογών και η εκ βάθρων αναθεώρηση ιδεολογίας και ιδεολογημάτων.

Ένα είναι βέβαιο, πως κανένας από μας που υπηρέτησαν, συνεργάστηκαν, εξυπηρετήθηκαν, συνεταιρίστηκαν, με πολλές ή και μία μόνο μερίδα, ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ  την κατάφωρη αδικία που έγινε  σε βάρος μας ,σε βάρος  της τράπεζάς μας και της Δωδεκανήσου ολόκληρης. Όταν μάλιστα οι συνέπειες για τον καθένα μας , αλλά και για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου εξακολουθούν   να είναι δυσβάστακτες.

Ας  ευχηθούμε  από καρδιάς, Χαρούμενες Γιορτές και μια Καλή ,Δημιουργική και Αγωνιστική Χρονιά , με Υγεία και αλληλεγύη.                                                                                                                                     

Ειλικρινά  ,  Κίτσα Θαλασσινού-Μπαλτά

                                                                                                 

ADVERTORIALS