Εννέα νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Εννέα νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Για εννιά νεκρούς από τις σφαίρες τριών ενόπλων  κάνει λόγο, επισήμως, η αστυνομία κατά την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο εμπορικό κέντρο OEZ -Olympia-Einkaufszentrum, στο κέντρο του Μονάχου.H πόλη τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Αστυνομία της πόλης μετά την επίθεση ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τον δρόμο, ενώ έχει διακοπεί η συγκοινωνία με το μετρό σε όλη την πόλη.

Αρχικά, πληροφορίες έκαναν λόγο μόνο για έναν δράστη, ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό από τη γερμανική αστυνομία ότι ήταν περισσότεροι, οι οποίοι διέφυγαν μετά το κτύπημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel, οι δράστες έφεραν ημιαυτόματα όπλα, ενώ ένας εξ αυτών φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και φορούσαν μαύρα ρούχα.

Η Αστυνομία έχει κινητοποιήσει  όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της και με την υποστήριξη ειδικών μονάδων αλλά και μονάδων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε λόγο για εννέα νεκρούς,  μετά την ανακάλυψη ενός ακόμη πτώματος μέσα στο εμπορικό κέντρο Olympia.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν η σορός αυτή ανήκει σε κάποιον από τους τουλάχιστον τρεις δράστες.

Εννέα νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Σύμφωνα όμως με τα όσα έγραψε μετά την επίθεση η τοπική εφημερίδα Muencher Abendzeitung οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 15 νεκροί, ενώ το γερμανικό κανάλι NTV έκανε λόγο για 10 νεκρούς. Παράλληλα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν δεκάδες τραυματίες.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Focus ανέφερε λίγο μετά την επίθεση, στην ηλεκτρονική του έκδοση, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου, ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και είναι νεκρός.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε μιλώντας στον Τύπο ότι «έως και τρεις δράστες» διαφεύγουν τη σύλληψη και οι έρευνες συνεχίζονται «σε όλη την πόλη του Μονάχου», όπου έσπευσαν να αναπτυχθούν ισχυρές δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Έως αργά το βράδυ «ουδείς εκ των δραστών δεν έχει καταστεί δυνατό να συλληφθεί», ανέφερε η αστυνομία του Μονάχου σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για τον εντοπισμό τους.«Οι ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν. Παρακαλούμε αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους», έγραψε η aστυνομία στο Twitter, ενώ η Βαυαρική Ραδιοφωνία, επικαλούμενη πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), μετέδωσε ότι πρόκειται για τρεις δράστες οι οποίοι «κυκλοφορούν» στο Μόναχο.

Εννέα νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Διαδικασία σύλληψης άρχισε μετά την επίθεση στην περιοχή του εμπορικού κέντρου «Olympia», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του περιδιοκού Focus, ο ένας εκ των δρατών έφερε σακίδιο με εκρηκτικά.

Έως αργά το βράδυ  δεν έχει υπάρξει καμιά πληροφορία για τα κίνητρα αυτών που έσπειραν το θάνατο και τον τρόμο. Η γερμανική αστυνομία έκανε λόγο για μια πιθανόν «τρομοκρατική» ενέργεια.

«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο σε βίντεο που κυκλοφόρησε τα τελευταία λεπτά, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους—«παλιοξένοι», σε ελεύθερη απόδοση.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου δήλωσε νωρίτερα , σύμφωνα το περιοδικό Focus, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Εννέα νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Στο μεταξύ o δημοσιογράφος της εφημερίδας Bild στο Μόναχο Γιούλιαν Ρέπκε σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για πιθανόν «δεξιά» κίνητρα των δραστών της επίθεσης.

Την ίδια ώρα οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».

Για «οξεία τρομοκρατική κατάσταση» κάνει λόγο η αστυνομία του Μονάχου, ενώ η κυκλοφορία με το μετρό, τα λεωφορεία και τα τραμ έχει διακοπεί πλήρως σε ολόκληρη την πόλη του Μονάχου. Τα τρένα με προορισμό το Μόναχο σταματούν έξω από την πόλη. Γύρω στις 9 ώρα Ελλάδος εκκενώθηκε και ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου.

Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones, ενώ τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Εννέα νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση (για τη διαχείριση της) κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

Υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πανηγύρισαν

Υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πανηγύρισαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου.«Ευχαριστούμε τον Θεό, μακάρι ο Θεός να φέρει ευημερία στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» γράφει ένας χρήστης σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στην αραβική γλώσσα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σε έναν λογαριασμό του οποίου οι χρήστες συχνά διατυπώνουν τον ενθουσιασμό τους για τις επιθέσεις που διαπράττει η τζιχαντιστική οργάνωση.

«Το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται στην Ευρώπη» γράφει ένα άλλο tweet, επίσης γραμμένο στην αραβική γλώσσα, το οποίο αναρτήθηκε σε έναν άλλο λογαριασμό επίσης φίλα προσκείμενο στο Ισλαμικό Κράτος.

Πώς εκδηλώθηκε η επίθεση

Η επίθεση, όπως είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, άρχισε μέσα σε fast food λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Μάρτυρας της επίθεσης, που μετέδιδε ζωντανά εικόνα έξω από το εμπορικό κέντρο, ανέφερε ότι ένας δράστης κατέφυγε στον σταθμό του μετρό. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, οι ένοπλοι δράστες ήταν τρεις.

Πηγή φωτογραφίας: Daily Mail

<p>Πηγή φωτογραφίας: Daily Mail</p>

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο και για δεύτερο περιστατικό με ένοπλο στη συνοικία Stachus του Μονάχου, λίγη ώρα όμως αργότερα ανακοινώθηκε πως επρόκειτο για λάθος «συναγερμό».

Το σημερινό γεγονός έρχεται έπειτα από την επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα σε τρένο από νεαρό τζιχαντιστή, ο οποίος μαχαίρωσε τέσσερις επιβάτες.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το παλαιότερο και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσφιλές τόσο στους κατοίκους του Μονάχου όσο και σε τουρίστες, ενώ, όπως σημειώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη τα απογεύματα της Παρασκευής.

Γκάουκ:«Η δολοφονική επίθεση στο Μόναχο με συγκλονίζει βαθύτατα.

  «Η δολοφονική επίθεση στο Μόναχο με συγκλονίζει βαθύτατα. Η σκέψη μου βρίσκεται σε όλα τα θύματα και σε όλους όσοι είτε πενθούν, είτε φοβούνται για ένα αγαπημένο πρόσωπο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και πρόσθεσε ότι συμπαρίσταται «σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους και να σώσουν ζωές».

Σύσκεψη συνεργατών της Α. Μέρκελ στην Καγκελαρία

Συνεργάτες της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ συγκεντρώθηκαν μετά το κτύπημα στο Μόναχοστην Καγκελαρία, από όπου άρχισαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ είχαν συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Εννέα νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία έχουν κάποια σχετική αρμοδιότητα τέθηκαν σε εγρήγορση, ενώ η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ δεν βρίσκοταν στην Καγκελαρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος επέστρεψε εκτάκτως από τις διακοπές του λόγω της επίθεσης στο τρένο του Βίρτσμπουργκ τη Δευτέρα το βράδυ, βρισκόταν απόψε σε πτήση προς τις ΗΠΑ.

 

 

Εννέα νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Εννέα νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου
Εννέα νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

 

Η Βιέννη  ενισχύει τις περιπολίες στα σύνορα με τη Γερμανία

Οι Αρχές της Αυστρίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές μετά την επίθεση στο Μόναχο και ενισχύονται οι αστυνομικές περιπολίες στην σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Οι αυστριακές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τη Γερμανία, αυξάνονται οι περιπολίες της αστυνομίας στην παραμεθόριο» επισήμανε ο Καρλ Χάιντς Γκρούντμπεκ.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό Foreign Office, όπως και το αμερικανικό State Department εξέδωσαν συστάσεις για τη Γερμανία, συνιστώντας στους πολίτες τους να αποφυγουν την περιοχή και να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος, ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών αρχών και παρακολουθώντας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας, καθώς οι δράστες της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί συνεχίζουν να διαφεύγουν τη σύλληψη.

«Προτρέπουμε τους Ρώσους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μόναχο να ακολουθήσουν τις οδηγίες της γερμανικής αστυνομίας και να αποφύγουν δημόσιους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία (με τους Γερμανούς) και οι Γερμανοί συνάδελφοί μας μάς διαβεβαίωσαν ότι, καταρχάς, θα συνεχίσουν να μας ενημερώνουν σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων και κατά δεύτερον ότι θα παρακολουθούν στενά τους Ρώσους που βρίσκονται στο Μόναχο, περιλαμβανομένων ενδεχόμενων θυμάτων. Και φυσικά θα ενημερώνουν τη ρωσική πλευρά» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου.

ethnos.gr

  

ADVERTORIALS