Άδειασε η Τουρκία από τουρίστες

Άδειασε η Τουρκία από τουρίστες

Τα συνεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι κακές σχέσεις με τη Ρωσία μέχρι από πριν λίγες ημέρες έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στις αφίξεις τουριστών για την Τουρκία. Οι νέες κρατήσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί και τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα υποστούν μείωση της τάξης του 25%.
 Οι άδειες φωτογραφίες από τις παραλίες της Τουρκίας έχουν γεμίσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, ενώ η βασική ερώτηση του τι θα κάνουμε άμα πάμε στην Τουρκία τώρα έχει αντικατασταθεί με το αν είναι ασφαλές ένα ταξίδι σε αυτή τη χώρα. 
Σύμφωνα με το Euronews και τη δημοσιογράφο Tuba Altunkaya, ο τουρισμός στην Τουρκία υποφέρει εδώ και πολύ καιρό πριν τα τρομοκρατικά κτυπήματα, ξεκινώντας από τις κακές σχέσεις με τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της χώρας. Σαν παράδειγμα τον Φεβρουάριο του 2016 στην Αττάλεια ήταν 55 Ρώσοι τουρίστες ενώ τον ίδιο μήνα το 2015 ήταν 8.000. Το μήνα Μάιο στη Τουρκία υπήρξε μείωση του τουρισμού κατά 34,7% με 2,49 εκατ. λιγότερες αφίξεις. Μια πτώση που είχε να συμβεί 22 χρόνια στη χώρα. Από τη Ρωσία υπήρξε 92%, από τη Γερμανία 31,5%, ενώ από την Αγγλία 29,4%. 
Οι νέες κρατήσεις έχουν εντελώς σταματήσει, ενώ οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα είναι εκείνοι που έχουν ήδη πληρώσει για τις διακοπές τους και αν δεν πάνε θα χάσουν τα χρήματα τους μιας και η ταξιδιωτική οδηγία του Foreign Office δεν συμβουλεύει ξεκάθαρα να μην επισκεφτεί κάποιος τη χώρα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι “Είναι γενικά ασφαλές να ταξιδέψει, αλλά θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή με τον τριγύρω χώρο σας, και να παραμείνετε σε εγρήγορση σε πολυσύχναστα και δημοφιλή μέρη για τους τουρίστες”.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό στην Τουρκία θα πέσουν κατά περίπου 25% κοστίζοντας στη χώρα 8 δις ευρώ σε απώλεια εισοδήματος. Σημειώνουμε ότι και οι Ιταλοί που επισκέπτονται την Τουρκία μειώθηκαν κατά 27%, ενώ ακόμα και οι μακρινές αγορές παρουσιάζουν πρόβλημα με τους Ιάπωνες να μειώνονται κατά 40%.   
Ποιες αεροπορικές πετούν ακόμα στην Τουρκία από τη Μεγ. Βρετανία και ποια η πολιτική τους
 
Η Aer Lingus επιστρέφει τα χρήματα τους επιβάτες που δεν θέλουν να πετάξουν στη Σμύρνη. Η British Airways ακύρωσε μετά το πραξικόπημα πολλές πτήσεις, αλλά σιγά σιγά αντικαθιστά τις πτήσεις. Δίνει χρήματα πίσω μόνο για τις πτήσεις που ακυρώθηκαν. Η easyJet πετά κανονικά αυτή τη στιγμή στην Αττάλεια, το Bodrum, το Dalaman και τη Σμύρνη, αλλά κάθε στιγμή εκτιμάται η κατάσταση. Η Monarch πετάει στο Dalaman και στην Αττάλεια αλλά επίσης κάθε στιγμή γίνεται εκτίμηση. Η Thomson αρχικά επέτρεπε στους επιβάτες να πάρουν τα χρήματα τους πίσω, αλλά τώρα πετάει κανονικά. Φυσικά, οι πτήσεις με την Turkish Airlines γίνονται κανονικά και δεν τίθεται θέμα επιστροφής χρημάτων. 
http://traveldailynews. 
ADVERTORIALS