Γοήτευσε και καταχειροκροτήθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος στην Κω.

Γοήτευσε και καταχειροκροτήθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος στην Κω.

Όταν ξέρεις  ότι το «Ταξίδι» του Σταύρου Ξαρχάκου θα έρθει στην Κω, το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεθείς εκεί ! Η Κως ήταν απόψε εκεί και υποκλίθηκε στο μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Τρίτη 16 Αυγούστου το νησί μας φιλοξένησε το Σταύρο Ξαρχάκο και τους εκλεκτούς του ερμηνευτές και μουσικούς στο κατάμεστο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα. 

Μαέστρος, μουσικοί και ερμηνευτές ανέβηκαν στη σκηνή, και ερμήνευσαν τραγούδια από την αρχή της σταδιοδρομίας του μεγάλου δημιουργού μέχρι σήμερα, τραγούδια από τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακούσματα που όλοι αγαπήσαμε, τραγουδήσαμε, και μελωδίες που μας συντρόφευσαν! Τραγούδια που έχουν σηματοδοτήσει εποχές, που τραγουδήθηκαν, τραγουδιούνται και θα τραγουδιούνται σε στιγμές χαράς,λύπης και αμφισβήτησης.

Η Ηρώ Σαΐα ,ο Πάνος Μπούσαλης και ο Θοδωρής Βουτσικάκης πίσω από τα μικρόφωνα, ο Nεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο,ο Βασίλης Δρογκάρης στο ακορντεόν, ο Ηρακλής Ζάκκας σε μπουζούκι και μαντολίνο, ο Φίλιππος Τσεμπερούλης στα πνευστά,ο Δημήτρης Σιάμπος και ο Παντελής Τζιάλας στις κιθάρες, ο Τάκης Βασιλείου σε ντραμς και κρουστά, ο Χάρης Κελλάρης και ο Ilya Algaer στο μπάσο, υπό τη διεύθυνση και την καθοδήγηση του Ξαρχάκου ταξίδεψαν και  μάγεψαν.  

 Η αρχή έγινε με το «Μάνα μου Ελλάς»  που τραγούδησε η  Ηρώ Σαΐα, η οποία εδώ και χρόνια είναι η η ερμηνεύτρια τού έργου του μεγάλου δημιουργού.  Με τη βελούδινη φωνή της ερμήνευσε επάξια θρυλικές ερμηνείες, όπως το «Νυν και αεί», το «Χάθηκε το φεγγάρι», «Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς», «Δεν έχει αρχή», τη «Μπουρνοβαλιά» 

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης μάς ταξίδεψε τραγουδώντας τραγούδια όπως: «Στον κεραυνό και στη βροχή», «Άσπρη μέρα και για μας», «Στου Όθωνα τα χρόνια», αλλά και το «Αδιέξοδο». 

Ο Πάνος Μπούσαλης γύρισε το χρόνο πίσω με τα τραγούδια του: «Γυρνάν αμίλητα παιδιά», «Πώς να σωπάσω», «Έβαλε ο Θεός σημάδι»,«Προσκύνημα», «Αυτόν τον κόσμο τον καλό».

Αλλά και ο πιανίστας Νεοκλής Νεοφυτίδης  με το «Πρακτορείο», τα «Μάτια μπλε» και τη συμμετοχή του στο «Ήτανε μια φορά» έδειξε τη φωνητική του δυνότητα.

 Ήταν μια ομάδα συγχρονισμένη και εκλεκτή, που ενέπνεε σιγουριά και αυτοπεποίθηση καθώς τα πάντα τελούσαν υπό τη  Διεύθυνση του Ξαρχάκου, ενός σπουδαίου δημιουργού που η αυστηρή αλλά και ταυτόχρονα ερωτική του προσέγγιση προς το έργο του ήταν διαρκής και ασίγαστη όλη τη βραδιά.  

Κάντε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός. Κάντε υπομονή μια λεμονιά ανθίζει στη γειτονιά έτσι έκλεισε το  "ταξίδι του" ο Σταύρος Ξαρχάκος στην Κω και αποθεώθηκε από τους παρευρισκομένους.

Τυχεροί όσοι βρεθήκαμε εκεί και κοινωνήσαμε την τέχνη τού σπουδαίου Έλληνα Συνθέτη, ενός Μουσικού που εξέφρασε με μοναδικό λυρικό τρόπο τη μελαγχολία, τους αγώνες,τους καημούς και τον πόνο της Ελληνικής ψυχής. Ενός δημιουργού,που τίμησε και τιμάει  διεθνώς,με ολάκερη τη δύναμη της ψυχής του τόσο την Ελλάδα όσο και την ίδια τη Τέχνη του. 

Την εκδήλωση άνοιξε η δημοσιογράφος, Σέβη Βλάχου. Το  Σταύρο Ξαρχάκο προλόγισε ο Πρόεδρος του ΔΙΙΚ, Αριστοτέλης Παυλίδης.

 

 

 

 

ADVERTORIALS