Ψηφίστε για τη Βυνζαντινή εκκλησία του Αγίου Πέτρου (Καστανια,Μάνη)

Ψηφίστε για τη Βυνζαντινή εκκλησία του Αγίου Πέτρου (Καστανια,Μάνη)

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες
Πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2016 / Βραβεία Europa Nostra, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βράβευση στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η «Αποκατάσταση της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια της Μάνης» απέσπασε βραβείο στην κατηγορία Αποκατάσταση. Οι 28 βραβευθέντες από 16 χώρες επιλέχθηκαν για το υποδειγματικό τους έργο, στους τομείς της αποκατάστασης, της έρευνας, της μακροχρόνιας προσφοράς στον πολιτισμό, καθώς και της εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης. Ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκρινε 187 συνολικά υποψηφιότητες, που υποβλήθηκαν από φορείς αλλά και ιδιώτες, από 36 ευρωπαϊκά κράτη, και επέλεξε τους νικητές.
Το δικό μας έργο πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό της «Ελληνικής Εταιρείας, περιβάλλοντος και πολιτισμού», την επίβλεψη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τη γενναιόδωρη χορηγία των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.
Τους 16 μήνες που εργαστήκαμε στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, ζήσαμε την αξία του ομαδικού πνεύματος και βρήκαμε τον τρόπο για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να επιλύσουμε τα προβλήματα που προέκυπταν κατά την πορεία των εργασιών. Υπήρξε άριστη συνεργασία, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, συντηρητών, αναστηλωτών, και ειδικών τεχνιτών. Η κριτική επιτροπή σημείωσε ότι «η συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση και η υλοποίηση του έργου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποτελούν ένα θαυμάσιο παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί σε πολλές παρόμοιες εκκλησίες της περιοχής».
Στις 8 Μαΐου ολοκληρώνεται η Ψηφοφορία του κοινού, η οποία έχει στόχο να φέρει το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και να κάνει τον Άγιο Πέτρο και το χωριό Καστάνια, πανευρωπαϊκό πόλο έλξης ειδικών τουριστών, επιστημόνων, αρχαιολόγων και περιηγητών που επιλέγουν να επισκεφθούν και να γνωρίσουν σημαντικά Μνημεία της Ευρώπης.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση που ακολουθεί μπορείτε να ψηφίσετε:
Αφού ψηφίσετε για πρώτο, (υποχρεωτικά) δεύτερο και τρίτο νικητή θα λάβετε μήνυμα επιβεβαίωσης στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο και θα πατήσετε τον σύνδεσμο που περιέχεται ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν πληροφορίες και αναρτήσεις για την Εκκλησία του Αγίου Πέτρου τα βίντεο που ακολουθούν είναι μικρά δείγματα:
ADVERTORIALS