'' Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΩΣ εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες''

'' Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΩΣ εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες''

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ εξακολουθεί να βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα πάρκα και στην παραλιακή οδό της πόλης, όπως και στο ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ, φροντίζοντας κατά βάση, την κατά το δυνατό κάλυψη των αναγκών σίτισης, αφού εδώ και μήνες, κανένας επίσημος φορέας δεν έχει αναλάβει τη σίτισή τους (με μοναδική εξαίρεση τις 6 μέρες του Αυγούστου, όταν την ανέλαβε ο στρατός).

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας βρεθήκαμε στην προβλήτα του λιμανιού για τη διανομή νερού σε όσους είχαν συγκεντρωθεί εκεί για τη διαδικασία της ταυτοποίησης. Στη συνέχεια, στο ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ όπου, λίγο πριν φτάσουμε, μικρή ομάδα γερμανών τουριστών είχε μοιράσει φαγώσιμα. Εκεί μοιράσαμε ρούχα και παπούτσια και στη συνέχεια μετακινηθήκαμε προς την πόλη, όπου μοιράσαμε σάντουιτς, φαγητό, γάλα κλπ σε όλους όσοι βρίσκονται εκεί, αλλά και ρούχα, παπούτσια, σαπούνι, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, πάνες και υπνόσακους στους νεοφερμένους.

Σε καθημερινή βάση, μέλη της ομάδας μας ασχολούνται συστηματικά με τη φροντίδα ευάλωτου πληθυσμού (συνοδεία σε γιατρούς, νοσοκομείο, φάρμακα, νερό, φαγητό).

Στην ομάδα μας συμμετέχουν σε καθημερινή βάση μεμονωμένοι πολίτες από άλλες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία κλπ) και έλληνες του εξωτερικού, που έρχονται στην Κω με σκοπό να βοηθήσουν ως εθελοντές.

Μεγάλη είναι επίσης η βοήθεια που δεχόμαστε σε τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια και πολλά άλλα είδη, από τους μόνιμους κατοίκους της Κω, πολίτες και οργανώσεις από όλη την Ελλάδα και διεθνείς εθελοντικές οργανώσεις.

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η άμεση διαμόρφωση χώρων αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, που διαβιούν στα πάρκα της πόλης, είναι μονόδρομος.

Η μέχρι τώρα αντίθετη στάση στην αντιμετώπιση του θέματος οδήγησε σε απόλυτο αδιέξοδο. Επιβαρύνθηκε η λειτουργία της πόλης και δημιουργήθηκαν πληγές, που θα χρειαστούν πολύ χρόνο να επουλωθούν.

Η τοπική κοινωνία πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα σ’ αυτή την κατεύθυνση, προλαμβάνοντας την περαιτέρω επιβάρυνση της πόλης και στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι ο λαός της Κω αφουγκράζεται το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, πράγμα που, διαπιστώνουμε καθημερινά εδώ και τρεις μήνες, ότι ισχύει.

Οι πολίτες της Κω έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για την κοινωνία της Κω και το νησί πανελλαδικά και διεθνώς.

 Έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως (το οφείλουν αυτό) προς τα παιδιά και τους νέους της Κω, μηνύματα αλληλεγγύης, επικαλύπτοντας τα μηνύματα αδιαλλαξίας, που τα παιδιά και οι νέοι δέχθηκαν σωρηδόν, ειδικά στο τελευταίο διάστημα.

 Έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν τα μηνύματα μίσους που προωθούνται στο πλαίσιο σκοπιμοτήτων από μεμονωμένους πολίτες και που, αντί να λύσουν το πρόβλημα, θα το μεγεθύνουν, δημιουργώντας και άλλα, παράλληλα. 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ θα είναι παρούσα συντονίζοντας τις προσπάθειες των πολιτών, που δραστηριοποιούνται μαζί μας και που συνεχώς αυξάνονται.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ μέσα από την πολύμηνη καθημερινή παρουσία και ενασχόληση, έχει διαφορετικά δεδομένα σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς, έχει επεξεργαστεί σειρά προτάσεων για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και, έχοντας αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλει σ’ αυτό, δηλώνει στη διάθεση των τοπικών αρχών  για το σκοπό αυτό.

Η πορεία των πραγμάτων ακύρωσε στην πράξη τις μέχρι τώρα επιλογές που εφαρμόστηκαν, πράγμα που πλέον έχει γίνει αντιληπτό από όλους. Ενθαρρυντικό και παρήγορο, μέσα στο σκηνικό της ισοπέδωσης αρχών και αξιών, που έχει επιβληθεί, είναι η βούληση των πολιτών της Κω για την εκτόνωση και λύση του προβλήματος, η οποία βρίσκει έκφραση στις ενέργειες και τη δράση της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και περιθωριοποιεί τις αντίθετες πρακτικές.

Η Κως, βρίσκεται μπροστά στην ιστορική συγκυρία μιας ανθρωπιστικής κρίσης και καλείται να συνδέσει το όνομά της με την επίλυση και όχι με την επιδείνωση του προβλήματος. Τη στιγμή που τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα επάνω μας, έχουμε ηθική υποχρέωση να ανταποκριθούμε θετικά στο ιστορικό κάλεσμα της ανθρωπότητας.

                                                                              Ομάδα Πολιτών Κω

                                                                              ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΩΣ

ADVERTORIALS