Εφθασαν στον Πειραιά με το Ελ. Βενιζέλος οι 2.500 μετανάστες.To διπλωματικό θρίλερ που ανάγκασε το πλοίο να αλλάξει ρότα.ΦΩΤΟ

Εφθασαν στον Πειραιά με το Ελ. Βενιζέλος οι 2.500 μετανάστες.To διπλωματικό θρίλερ που ανάγκασε το πλοίο να αλλάξει ρότα.ΦΩΤΟ

Στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.440 πρόσφυγες από τη Συρία.

Το πλοίο που φιλοξενούσε ήδη στο λιμάνι της Κω 1.308 άτομα, παρέλαβε 124 από την Κάλυμνο, 300 από τη Λέρο και 708 από τη Μυτιλήνη, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 8.000: Πρόκειται για 750 κρατούμενους στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1.250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2.000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4.000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων για να φύγουν και 1.250 που έφτασαν χθες στο νησί από τα τουρκικά παράλια και μόλις ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους.



Η διοίκηση του ΟΛΠ έχει ήδη μεριμνήσει και έξω από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο βρίσκονται λεωφορεία του Οργανισμού που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες στον ηλεκτρικό σταθμό. Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μεταβεί και δύο ασθενοφόρα από το Χαμόγελο του Παιδιού για την παροχή πρώτων βοηθειών εάν αυτή χρειαστεί. Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, δεν ήταν παρών κανείς στην άφιξη του πλοίου, ενώ, όπως προκύπτει, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το πού θα πάνε οι 2.500 ψυχές που μόλις έφθασαν στην ελληνική πρωτεύουσα. 

Διπλωματικό θρίλερ για τον τελικό προορισμό του

Εντωμεταξύ, το ταξίδι από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίού εξελίχθηκε σε... διπλωματικό θρίλερ, καθώς το Ελ. Βενιζέλος ξεκίνησε με προορισμό τη Θεσσαλονίκη αλλά κατέληξε στον Πειραιά. Η αλλαγή του σχεδιασμού φαίνεται να οφείλεται στη διαρροή ότι  οι χιλιάδες μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Διπλωματικοί κύκλοι φέρεται να υποστηρίζουν ότι προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων όσο και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπληρώνοντας ότι στην διεθνή διπλωματία υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, αν και όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Ας σημειωθεί ότι για τον ίδιο λόγο, λίγο πριν από την αναχώρηση του πλοίου, απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στο πλοίο από ομάδα περίπου 300 Σύρων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του πλοίου προς τον Πειραιά (αντί για τη Θεσσαλονίκη που είχε αρχικά ανακοινωθεί) κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού. Τελικά η δημιουργία επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά την παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Οι μετανάστες που αποβιβάστηκαν από το πλοίο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» ανέφεραν ότι πλήρωσαν 60 ευρώ για να βγάλουν εισιτήρια για Θεσσαλονίκη επιδεικνύοντας τα σχετικά αποκόμματα.

iefimerida.gr

ADVERTORIALS