Η ομιλία του κ. Νίκου Στ. Μανούση στην εκδήλωση προς τιμής της Λουκίας Ρικάκη

Η ομιλία του κ. Νίκου Στ. Μανούση στην εκδήλωση προς τιμής της Λουκίας Ρικάκη

Ομιλία Νίκου Στ. Μανούση

Ψυχιάτρου, Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος ΚΩ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ(ΔΟΑΠΑΒΣ) 

ΣΤO ΠΛΑΙΣΙO ΤΩΝ ΘΕΡΙΝΩΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΩΝ 2015 

Αφιερωμένη στην μνήμη της Λουκίας Ρικάκη

ΚΩΣ,5 Αυγούστου 2015

Αγαπητοί προσκεκλημένοι 

 Κυριες κ Κύριοι 

Από τη θέςη αυτή θα ήθελα να ευχαριςτήςω τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωςης για την ιδιαίτερη τιμή που μου γίνεται να επιλεγώ ως ένας απο τους ομιλητές της σημερινης συναιςθηματικά φορτιςμένης βραδιάς που είναι αφιερωμένη στην Λουκία Ρικάκη.

Δεν είναι εύκολο σε μια ομιλία να μπορέσεις να απαριθμήσεις και να συμπεριλάβεις όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν το μέγεθος της προσωπικότητας και του έργου μιας πολυποίκιλης πληθωρικής καλλιτέχνιδος ,που στο σύντομο πέρασμα της από τη ζωή δημιούργησε τόσα πολλά, που είναι αδύνατο να τα περιγράψει κανείς.

Η αναφορά στις δραστηριότητες της θα κούραζε. Εκείνη όμως δεν κουράστηκε ποτέ. Συνέχιζε να είναι πρωτοποριακά ριζοσπαστική γεμάτη ενέργεια. Ήταν συγκλονιστική.

Το πέρασμα της από την πατρίδα μας θα μείνει ανεξίτηλο στις μνήμες εκεινων που την γνώρισαν από κοντά ή μέσω του σημαντικού και εξαιρετικού έργου της.

Ήταν η ψυχή του εγχειρήματος της δημιουργίας των δυο φεστιβάλ κινηματογράφου με θέμα την υγεία στην ΚΩ το 2009 & το2010.

Ήταν Η σκηνοθέτης, Η σεναριογράφος,Η δημοσιογράφος, Η ποιήτρια,Η παρουσιάστρια, η διοργανώτρια, Η πολυπράγμων, η ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ.

Ήταν Σεπτέμβρης του 2009, όταν  την γνώριςα στην ΚΩ. Γνώρισα έναν χαμογελαστό, έξυπνο, αεικίνητο, ευγενή, γεμάτο ζωή και σπιρτάδα στο βλέμμα της άνθρωπο. Προςινης, προσιτή, ευαίσθητη. Αντιμετώπιζε κάθε δυσκολία με το χαμόγελο. Μετέτρεπε κάθε δυσκολία σε δημιουργία με την παραγωγική της τελειοθηρία 

Ήταν το 1961 όταν γεννήθηκε στον Πειραιά. Έζηςε μόλις 50 χρόνια.Με σημαντικές σπουδές στην Αγγλία. Σπούδασε κινηματογράφο, Ιστορία της τέχνης, γραφικές τέχνες και φωτογραφία.

Εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και ως υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Δανία.

Με την επιστροφή της το 1982 στην Ελλάδα ίδρυσε μια απο τις καθιερωμένες εταιρείες παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών. Ίδρυσε και διεύθυνε 2 θεατρικές σκηνές και το Κέντρο Λόγου και Τεχνών. Ίδρυσε και διεύθυνε ακόμα το Φεστιβάλ Οικολογικού χαρακτήρα ECOFILM στην Ρόδο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου  για θέματα Υγείας».«Ιπποκρατης"

Σκηνοθέτησε ταινίες, ντοκιμαντέρ έκανε τηλεόραση   στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Ασχολήθηκε με το θέατρο, έγραψε σενάρια ,βιβλία, κριτικές, έκανε φεστιβάλ.

Η περίοδος των δυο φεστιβάλ κινηματογράφου για την υγεία στην Κω, έδωσε στο νησί του Ιπποκράτη άλλη διάσταση. 

Η επιδιωκόμενη διεθνοποίηση, παγκοσμιοποίηση της Ιπποκρατικης Κω ήταν γεγονός και με την άφιξη επιφανών ανθρώπων της τέχνης και της ιατρικής στην Κω έσμιξαν τότε αρμονικά οι δυο τέχνες-επιστήμες

. Η ιατρική και ο κινηματογράφος 

«ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά, ο δε καιρός οξύς η δε πείρα σφαλερή η δε κρίση χαλεπή». 

Σε συνεντευξη της η Λουκία ειχε πει για τα φεστιβάλ. "Νους υγιείς εν σώματι υγιεί. "

Να διασφαλίσουμε δηλαδή στo σώμα εκείνη την εγρήγορση που επιτρέπει στον νου να ανθίζει. Το άνθισμα του νου και της ψυχής να είναι άμυνα της ψυχής έναντι της φθοράς.

Σε μια άλλη σχετική συνεντευξη της αναφέρει:

«Ενώ η έντεχνη Ιατρική 

μας προσφέρει υγεία και δύναμη με κατάλληλα φάρμακα και σωστή διατροφή η Τέχνη πλουτίζει τη ψυχή. 

Την μοναδική συνύπαρξη Κινηματογράφου και Ιατρικής στο μοναδικο τοπίο της ΚΩ ·αυτό επιχειρούμε».

Η συμβολή της Λουκίας μέσω των ταινιών που προβλήθηκαν είναι σημαντική για την επιμόρφωση και την εκλαϊκευση των ιατρικών εννοιών και νόσων. 

Μέσω ταινιών πχ. Για τον αυτισμό, για τη σχιζοφρένεια, για την καταθλιψη ή θέματα με κοινωνικη ευαιςθηςία  εδωςε χώρο για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου, την κατανόηση και την αποδαιμονοποίηση των νοσημάτων 

 Παρενθετικά θα ηθελα να προσθέσω πως

Ο υποτιμητικός χαρακτήρας της εικόνας της ψυχιατρικής σε πολλες ταινιες ενισχύεται από την δράση των μέσων μαζικής ενημερωςης όταν είναι προσανατολισμένα στον εντυπωσιασμό και όχι στην ευαισθητοποίηση ή έστω στην απλή πληροφόρηση για την υγεία και τα ψυχικά νοσήματα.

Πολλές κινηματογραφικές ταινίες σέβονται τη ψυχική δυναμική και εκφράζουν ενα μεγάλο όχι στην παραποίηση  ενώ άλλες πχ καταγγέλουν τον εγκλεισμό στην« φωλιά του κούκου» ή αναφέρονται στα ψυχικά νοσήματα ως «τρέλλα» χρωματίζοντας αρνητικά πότε τον άρρωστο πότε το γιατρο.

Με τον σεβασμό στην μνήμη της μοναδικής Λουκίας, που δημιουργει τεταςτιο κενο με την απουσία της ,θα αναφέρουμε πως πάντα η Λουκία θα λείπει από τον Πολιτισμό, από τα δρώμενα, θα ΛΕΙΠΕΙ από το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι

Στο σημείο αυτο θα προςθεςω

τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου που η ίδια χρησιμοποίησε σε ταινία της 

«Κόσμε, όσο και αν πονάς όλα ξαναρχίζουν, όλα είναι ακόμη δικά σου"

Η Ελληνική Ακαδημία κινηματογράφου θέσπισε το βραβείο "Λουκια Ρικάκη "κ θα απονέμεται καθε χρονο  σε σκηνοθέτη Ντοκυμαντέρ  με έμφαση στον κοινωνικό διάλογο

Ολοκληρώνοντας θα προσθέσω πως 

«Ο κινηματογράφος, η τέχνη μαζί με την εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τροπος και ο πιο ευχάριστος για να δημιουργηθούν συνειδήσεις που θα ανταποκρίνονται θετικά στα μεγάλα ζητήματα του Περιβάλλοντος και της κοινωνίας.» 

Στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε η πρόταση για την επανεργοποιηση των πνευματικών αξιών θα προσδοσει στον τροπο ζωής νόημα κ δυναμη απέναντι στην οικονομική κ πολιτιστική δυσπραγία που αντιμετωπίζουμε 

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ που βιώνουμε 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την Προσοχη σας 

 

rika

ADVERTORIALS