Πόσους μετανάστες αντέχουν τα νησιά; Γράφει ο Δημήτρης Χόνδρος

Πόσους μετανάστες αντέχουν τα νησιά; Γράφει ο Δημήτρης Χόνδρος

Γράφει ο Δημήτρης Χόνδρος (tovima.gr) 

Πόσους μετανάστες αντέχουν τα νησιά του Αιγαίου; Το ερώτημα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά την φωτιά που ξέσπασε σε ξενοδοχείο της Κω που φιλοξενούσε προσωρινά δεκάδες μετανάστες από την Συρία αλλά και την Αφρική και πυροδότησε μια σκληρή αντιπαράθεση του δημάρχου με τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί από την κυβέρνηση σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο Μ. Μαξίμου, μετά την αυτοψία της αρμόδιας υπουργού, Τ. Χριστοδουλοπούλου, στα νησιά του Αιγαίου. Στην ανακοίνωση που ακολούθησε αναφερόταν ως πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης, «η μεταφορά των νεοεισελθόντων στα νησιά σε κέντρα υποδοχής τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και μετανάστες»

Είναι προφανές ότι το μέτρο αυτό ήλθε ως αποτέλεσμα της εικόνας που μετέφερε η υπουργός. Τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες που θα επέτρεπαν την φιλοξενία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και την διεκπεραίωση των εγγράφων που απαιτούνται προκειμένου να αναχωρήσουν για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Παρόλα αυτά το πρώτο μέτρο που αποφασίστηκε στο Μ. Μαξίμου έμεινε γράμμα κενό. Οι υπηρεσίες δεν ενισχύθηκαν, οι διαδικασίες δεν επιταχύνθηκαν και οι μετανάστες όχι μόνο δεν προωθήθηκαν στο κέντρο αλλά αντιθέτως, ο αριθμός τους αυξήθηκε αφού οι αποβάσεις στα νησιά εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Έτσι, η ανησυχία του Πρωθυπουργού που δεν ήθελε τα νησιά του Αιγαίου να αποτελέσουν «αποθήκες ψυχών» δυστυχώς γίνεται πραγματικότητα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Κάποιοι, με ευκολία, σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και ειδικά των τουριστικών θερέτρων ενδιαφέρονται μόνο για την τσέπη τους. Δεν είναι έτσι. Υπάρχει μεγάλη εθελοντική προσφορά (τρόφιμα, ρούχα κλπ) στους ανθρώπους αυτούς. Αλλά πόσο μπορεί να είναι αποδεκτό από τους κατοίκους να ξυπνάνε το πρωί και να βλέπουν τις αυλές τους μετανάστες να κοιμούνται η να εξυπηρετούν τις σωματικές τους ανάγκες; Και πόσο συμβατή είναι η εικόνα ενός γκρουπ τουριστών που πηγαίνουν να επισκεφθούν τον Πλάτανο του Ιπποκράτη και βλέπουν στην βρύση που υπάρχει εκεί τους μετανάστες να λούζονται και μετά να λιάζονται;

Είναι βέβαιο ότι οι τοπικές κοινωνίες και η θεσμική τους έκφραση (δήμος) δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι μπροστά σε αυτό το ανθρώπινο δράμα, όταν μάλιστα οι περισσότεροι είναι απόγονοι των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μ. Ασίας. Αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι η αντιμετώπιση ενός ζητήματος το οποίο φαίνεται να ξεπερνά και την ίδια την κυβέρνηση είναι πάνω από τις δυνατότητες τους, ακόμα και αν έχουν τις καλύτερες των προθέσεων

Είναι, λοιπόν, προτιμότερο η κυβέρνηση να υλοποιήσει και μάλιστα άμεσα τις αποφάσεις για το μεταναστευτικό που η ίδια πήρε, από το να προσπαθεί μέσω καταγγελιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδεικνύονται και ανυπόστατες, να μεταφέρει στις τοπικές κοινωνίες το βάρος της αντιμετώπισης ενός ζητήματος που αφορά πρωτίστως την ίδια.

ADVERTORIALS