Εδώ Κως: Ποδηλατόδρομοι 20 ετών.Γράφει ο Γιώργος Κατσάβαρος

Εδώ Κως: Ποδηλατόδρομοι 20 ετών.Γράφει ο Γιώργος Κατσάβαρος

Άρθρο στο protagon.gr

Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε μια νέα οικονομία, νέα δεδομένα και νέα προβλήματα. Μάλιστα στις περιοχές μαζικού τουρισμού η συσσώρευση μεγάλου πληθυσμού επισκεπτών δημιουργεί νέες προκλήσεις. Ειδικά στην περίπτωση που οι δημόσιες υποδομές των τόπων υποδοχής, όπως συμβαίνει συνήθως στη χώρα μας, υπολείπονται σε ποιότητα που οι επισκέπτες έχουν συνηθίσει να απολαμβάνουν στον τόπο κατοικίας τους αλλά δεν βρίσκουν στον τόπο παραθερισμού. Αυτή η έλλειψη λειτουργεί ως αντικίνητρο σε κάθε τοπική οικονομία ενώ έχουμε το παράδοξο από τη μια οι ξενοδοχειακές υποδομές να έχουν βελτιωθεί με ταχύτατους ρυθμούς από την άλλη οι δημόσιες υποδομές να υστερούν.

Δεν είναι τυχαίο που αυτός ο προβληματισμός, το πάντρεμα δηλαδή ποσότητας και ποιότητας, αγκαλιάζει τουριστικές περιοχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα και σε χώρες πιο οργανωμένες από τη δική μας. Τα κοινά προβλήματα οδηγούν σε συνεργασίες και κοινές δράσεις για τη διαμόρφωση κοινών όρων, σε μεταφορά ή παραγωγή τεχνογνωσίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία του ευρωπαϊκού προγράμματος Starter (sustainable transport in tourism) που αφορά στις βιώσιμες μεταφορές στον τομέα του τουρισμού. Συμμετέχουν τουριστικές περιοχές από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα (Κως), Ισπανία (Fuerteventura), Ουγγαρία (West-Balaton), Αυστρία (Werfenweng) και Ολλανδία (Noordwijk), με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με την καλύτερη διαχείριση της αυξημένης κινητικότητας που προκαλεί η εποχική λειτουργία των τουριστικών περιοχών, όπου οι μετακινούμενοι πληθυσμοί αυξάνονται δραστικά. Το πρόβλημα βεβαίως είναι το πώς επιτυγχάνεται ένας τέτοιος στόχος, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με επισκέπτες ολίγων ημερών που δεν προλαβαίνουν καλά-καλά να ενημερωθούν για τον τόπο που βρίσκονται.

Κι όμως, όλα μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει όραμα, διάθεση συνεργασίας και φαντασία. Όταν μιλάμε μάλιστα για έναν τέτοιο σχεδιασμό η συνεργασία πολλών παραγόντων στην ίδια κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη. Πρόκειται για μια καινοτόμα προσπάθεια στο πνεύμα της εποχής, που συνδυάζει οικονομία και φιλοπεριβαλλοντική διάθεση, δηλαδή ποιότητα ζωής.

Με συστηματική προσπάθεια από το Δήμο Κω, που εντάχθηκε προ ετών στο πρόγραμμα, όλα πήραν σάρκα και οστά. Στήθηκε το τοπικό συνεργατικό δίκτυο με τη συμμετοχή του Δήμου, της Δημοτικής Επιχείρησης Αστικής Συγκοινωνίας, των ΤΑΞΙ και του ΚΤΕΛ προκειμένου να σχεδιαστούν πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις.

Ο επανασχεδιασμός των δρομολογίων, η καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών και η σταθερή προσπάθεια επιστροφής σε παραδοσιακούς τρόπους μετακίνησης, πεζή ή με ποδήλατο, βρήκαν εύφορο έδαφος σε ένα νησί, όπως η Κως, που η παράδοση ποδηλατοκίνησης καλά κρατεί.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη της Κω διαθέτει δίκτυο ποδηλατοδρόμων περισσότερο από 20 χρόνια, που φτάνει ήδη στα 24 χιλιόμετρα, με δυνατότητα αμφίπλευρης προσέγγισης της πόλης, σε έναν υπέροχο περίπατο κατά μήκος του παράλιου μετώπου του νησιού.

Είναι φανταστική η εικόνα να κινείσαι στην άκρη της θάλασσας, στην ακροτελεύτια πλευρά της Ευρώπης, αντικρίζοντας την απαρχή της Ασίας. Διαδοχικές εικόνες πλούσιες σε συναισθήματα, ανεξίτηλες στη μνήμη.

Στον συνολικό σχεδιασμό συνέβαλε η δημιουργία του portal του Δήμου (Kos.gr) όπου περιλαμβάνονται υπηρεσίες για την υποστήριξη της κινητικότητας των τουριστών, όπως διαδρομές προς σημεία τουριστικής έλξης, διαδρομές ποδηλάτου και σχεδιασμός άλλων διαδρομών αλλά και πιο παραδοσιακές μέθοδοι όπως οι πινακίδες ενημέρωσης σε καίρια σημεία, που καθοδηγούν τους επισκέπτες για την κίνησή τους μέσω του δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων του κέντρου της πόλης.

Αξιοσημείωτο ότι αξιοποιεί όλες τις σύγχρονες δυνατότητες, παρέχοντας άμεση ενημέρωση, με σύνδεση σε όλες τις πλατφόρμες της κινητής τηλεφωνίας.

Το στοίχημα μεγάλο, αφορά ντόπιους και επισκέπτες. Η αλλαγή τρόπου μετακίνησης αλλάζει τον τρόπο ζωής. Σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη αντίληψη, παρόλο που ο σύγχρονος τρόπος ζωής των αυξημένων απαιτήσεων, με τρέξιμο και άγχος, δεν είναι αποκλειστικό γνώρισμα των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και της περιφέρειας, ειδικά των τουριστικών περιοχών.

Με βάση αυτούς τους προβληματισμούς άρχισαν να δίνονται και οι ανάλογες απαντήσεις. Όλοι έχουμε ρόλο και ευθύνη. Στο πώς ζούμε, στο πώς κινούμαστε, στο πώς συμπεριφερόμαστε, σε εμάς, στους άλλους, σε όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο και η Εσπερίδα που διοργανώθηκε στην Κω στα μέσα Νοεμβρίου, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά τέτοιοι προβληματισμοί και μεταφέρθηκαν καλές πρακτικές για τον ρόλο της βιώσιμης κινητικότητας στην τουριστική ανάπτυξη, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, αλλά και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσω του διευρωπαϊκού δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών EUROVELLO που διαθέτει σχεδόν 60.000 χιλιόμετρα διαδρομών.

Ο δρόμος ανοιχτός, ο προβληματισμός πλούσιος, η ευαισθητοποίηση υπαρκτή, οι δράσεις συνεχίζονται.

Protagon.gr

ADVERTORIALS