Ενημέρωση από τον βρεφονηπιακό σταθμό ΧΑΡΑ,μετά τους ελέγχους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Ενημέρωση από τον βρεφονηπιακό σταθμό ΧΑΡΑ,μετά τους ελέγχους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Ενημέρωση γονέων

Βρεφονηπιακός Σταθμός ΧΑΡΑ

Αγαπητοί γονείς ,
με αφορμή ελέγχους που διενεργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και μία σειρά ερωτημάτων που μας υποβλήθηκαν από αρκετούς γονείς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μία σειρά θεμάτων που είναι πολύ κρίσιμα και σίγουρα απασχολούν όσους έχουν παιδιά στην προσχολική ηλικία. Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι όσα ακολουθούν δεν αποτελούν προσωπικές απόψεις , παρά μόνο μία απλή αποκωδικοποίηση των όσων καθορίζονται στο ΦΕΚ 645/ΤΒ΄/1997 «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ΜονάδÏ �ν Φροντίδας , Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης ( Βρεφικών –Παιδικών –Βρεφονηπιακών Σταθμών και Μονάδων Φύλαξης βρεφών
και νηπίων ) από φορείς ιδιωτικού Δικαίου ,κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα».

-Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χωρίζονται σε βρέφη ( από 2 μηνών
μέχρι 2,5 ετών και σε προ νήπια ( από 2,5 ετών μέχρι εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση).

-Κατόπιν αυτού οι Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Δια παιδαγώγησης χωρίζονται σε ( άρθρο 1 παράγραφος 2) :
1.Βρεφικούς Σταθμούς (για βρέφη από 2 μηνών μέχρι 2,5 ετών)
2.Παιδικούς Σταθμούς (για παιδιά από 2,5 ετών μέχρι την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση)
3.Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (για βρέφη και παιδιά από 2 μηνών μέχρι την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση)
4.Μονάδες Φύλαξης και Απασχόλησης ( βρεφών ή/και παιδιών για λίγες ώρες και χωρίς παροχή φαγητού).

-Αυτή τη στιγμή στην Κω λειτουργούν οι παρακάτω Μονάδες:
1.Βρεφονηπιακός Σταθμός BABY PLAYLAND
2.Βρεφονηπιακός Σταθμός PLAYLAND
3.Βρεφονηπιακός Σταθμός ΧΑΡΑ
4.Παιδικός Σταθμός ΟΝΕΙΡΟΧΩΡΑ
5.Παιδικός Σταθμός ΔΟΜΣΤΑ
6.Μονάδα Φύλαξης απασχόλησης μόνο παιδιών ηλικίας άνω των 2,5 ετών ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ.

-Όπως πολύ εύκολα γίνεται αντιληπτό , μόνο οι τρεις πρώτες Μονάδες έχουν την άδεια και συνεπώς τη δυνατότητα φιλοξενίας βρεφών, καθότι διαθέτουν τις απαραίτητες και κατάλληλα διαμορφωμένες εγκαταστάσεις , τον ειδικό εξοπλισμό και το απαραίτητα καταρτισμένο προσωπικό , και έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από την αρμόδια επιτροπή εξέτασης καταλληλότητας εγκαταστάσεων του τμήματος κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου.

-Η φιλοξενία βρεφών σε οποιονδήποτε άλλο σταθμό είναι παράνομη , αυθαίρετη (επισύροντας καταρχήν διοικητικές και στη συνέχεια ποινικές ευθύνες για τους ιδιοκτήτες των σταθμών) και επικίνδυνη για την ασφάλεια και υγιεινή των μικρών βρεφών καθότι όπως προαναφέρθηκε δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι και δεν έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια επιτροπή.

-Πέρα από την δυνατότητα φιλοξενίας βρεφών οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν ότι ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός στη διαμόρφωση των χώρων , στον μέγιστο αριθμό φιλοξενουμένων παιδιών σε κάθε αίθουσα και στην αναλογία παιδιών και βρεφονηπιοκόμων (άρθρο 5). Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα Μονάδα με άδεια για 25 προ νήπια να «παστώνει» στις εγκαταστάσεις της 50 παιδιά , συμπεριλαμβανομένων και βρεφών. Καλό είναι το χαμόγελο και το ενδιαφέρον για τα παιδιά (που πιστεύω ότι θα το βρείτε παντού) αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψιν και την ασφάλεια των παιδιών (όχι στα λόγια , αλλά σύμφωνα με το νόμο).

-Στο άρθρο 6 παράγραφο Η καθορίζεται η υποχρεωτική ύπαρξη 3,5 ή 4,5 τμ αυλής ανάλογα με το είδος της Μονάδας για κάθε παιδί που αναγράφεται στην άδεια , έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη απασχόληση των παιδιών στο παιχνίδι τους ή σε όποιες άλλες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα σε αυτόν τον χώρο. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα Μονάδα με άδεια άνω των 75 παιδιών να έχει χώρο αυλής μόλις και μετά βίας 70 τμ.

Αγαπητοί γονείς μπορείτε πολύ εύκολα με μία αναζήτηση της άδει ας του σταθμού από τον ιδιοκτήτη να διαπιστώσετε άμεσα το κατά πόσο ο συγκεκριμένος σταθμός ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις του νόμου , δια θέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις (άρθρα5 και 6) και να διαπιστώσετε την καταλληλότητά του για την φιλοξενία των μικρών παιδιών σας.

Απαιτείστε αυτά που από το νόμο δικαιούστε για την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση των μικρών παιδιών σας και βάλτε στο περιθώριο τους όποιους «επαγγελματίες» ενδιαφέρονται απλά για το κέρδος τους και δεν διστάζουν να βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο μικρές και αθώες ψυχούλες. Όπως άλλωστε λέει και ο λαός μας ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΕΡ ΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

Ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

ADVERTORIALS