Τουρισμός!Μοχλός ανάπτυξης & ευημερίας...Αν ασχοληθούμε σοβαρά

Τουρισμός!Μοχλός ανάπτυξης & ευημερίας...Αν ασχοληθούμε σοβαρά

 

«Ο απαισιόδοξος παραπονιέται για τον άνεμο.Ο αισιόδοξος περιμένει ότι θ’αλλάξει. Ο ρεαλιστής προσαρμόζει τα πανιά». William Arthur Ward Αμερικανός συγγραφέας. Το απόφθεγμα αυτό αντικατοπτρίζει λίγο πολύ την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, με τις πολιτικές δυνάμεις της Χώρας να διαγκωνίζονται για το ποιός έχει την πιο σωστή πολιτική οπτική, χωρίς όμως κανείς τους να βλέπει με ρεαλιστική διάθεση την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα που πληγώνουν καθημερινά τους πολίτες της χώρας μας, γεγονότα για τα οποία θα μιλάμε δυστυχώς για πολλά ακόμη χρόνια εδώ στην Ελλάδα.

«Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» έλεγε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη θέλοντας να δώσει έμφαση σε αυτό το κομμάτι της οικονομίας, μιας οικονομίας που τα τελευταία 30 και πλέον έτη στηρίχτηκε και στηρίζεται στα κέρδη από τον τουρισμό. Είτε πρόκειται για έσοδα του Κράτους από φόρους είτε πρόκειται για απολαβές επιχειρηματιών και εργαζομένων ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της χώρας παράγεται απο τον τουρισμό. Στην Κω παράγεται και αποδίδεται στο κράτος ένα τεράστιο ποσό (μέσω της φορολογίας) για την ικανοποίηση των υποχρεώσεων του σε μισθούς, συντάξεις και υποχρεώσεις προς τρίτους, άμυνα, υγεία...αλήθεια πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ Υγείας ή πόσες ζωές πρέπει ακόμη να κινδυνεύσουν για να αποφασίσετε ότι το νησί αξίζει αλλά και δικαιούται ένα καινούργιο πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο Νοσοκομείο; Νομίζω ότι το νησί μας έχει φέρει στα ταμεία του κράτους αυτά τα 30 και πλέον έτη με διάφορους τρόπους, αρκετά Δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να δικαιούται ένα καινούργιο Νοσοκομείο. Έτσι δεν είναι κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ υγείας; Ή μήπως δεν είναι έτσι και μας θεωρείτε παιδιά ενος κατώτερου θεού που βρίσκονται μακριά από το Αθηνοκεντρικό κράτος, άρα δεν χρειάζεται να ασχολείστε με ένα «νησάκι» στην άκρη του Αιγαίου; Θέλω να πιστεύω το αντίθετο.

Πρωταθλήτρια λοιπόν η Κως στην κούρσα του τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός. Πώς διαχειριζόμαστε όμως αυτήν τη «Βιομηχανία» είναι το κρίσιμο ερώτημα. Είμαστε ευχαριστημένοι μόνο και μόνο από τους αριθμούς που ευημερούν; Έχουμε κάνει τα πάντα για να προσφέρουμε το καλύτερο τουριστικό προιόν; Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει τουρισμός για πολλές δεκαετίες ακόμη, οπότε ας επαναπαυτούμε; Έχουμε φροντίσει ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό να απολαμβάνουν τα οφέλη αυτού και να μπορεί να μοιράζεται το εισόδημα μέχρι και στον τελευταίο εργάτη αναλογικά; Μήπως οι τοπικοί παράγοντες εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό και μη, αλλά και η δημοτική αρχή του νησιού θα πρέπει να ασχοληθούν πιο σοβαρά και με περισσότερο «πάθος» για την ανάπτυξη αυτού; Πόσο θα επηρεάσει την πορεία ανάπτυξης του τουρισμού τοπικά, αλλά και την χάραξη στρατηγικής, η πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής να παύσει τον Ε.Φ.Τ Κω-Νισύρου; Αυτά και άλλα πολλά παρόμοια ερωτήματα θα πρέπει να μας απασχολούν ως κοινωνία τουριστικού προορισμού και μάλιστα δημοφιλούς!

Έχουμε την τύχη να κατοικούμε και να απολαμβάνουμε ένα νησί με 112! χιλιόμετρα παραδεισένιας ακτογραμμής, με ιστορία χιλιάδων χρόνων ανεκτίμητης αξίας. Έδω γεννήθηκε ο Ιπποκράτης, διαθέτουμε μάλιστα και την έδρα του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος (αμφιβάλλω αν πολλοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μου το γνωρίζουν ή γνωρίζουν την τοποθεσία αυτού και για αυτό σίγουρα δεν είναι υπεύθυνοι αυτοί...) σε μια καταπληκτική τοποθεσία με απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησης της. Θα μπορούσα να μιλάω για μέρες περιγράφοντας τις ομορφιές αυτού του νησιού όχι μόνο εγώ αλλά και εκατομμύρια επισκεπτών που το επισκέπτονται πολλοί απο αυτούς κάθε χρόνο επι πολλά χρόνια. Μήπως όμως δεν φτάνουν μόνο οι παραδεισένιες παραλίες, η βαριά ιστορία και τα πλούσια ιστορικά μνημεία για να προσελκύσουν τον απαιτητικό τουρίστα του 2014, αλλά χρειάζονται και άλλα πολλά, όπως καινούργιες υποδομές και χάραξη ενιαίας τουριστικής στρατηγικής επικαιροποιημένη και διαμορφωμένη με τα σημερινά δεδομένα. Εδώ έρχεται και «δένει» και η πρόσφατη πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής για την παύση του Ε.Φ.Τ Κω-Νισύρου μια απόφαση όχι λανθασμένη ως προς την ορθότητα αυτής, αλλά ως προς την προχειρότητα που αντιμετώπισε την αξία ενός οργάνου χάραξης τουριστικής στρατηγικής και μη αντικατάστασης του με κάτι ισότιμο αν όχι και καλύτερο.

Θέλουμε τον Δήμο μας μπροστάρη των εξελίξεων και όχι παρατηρητή αυτών. Χρειαζόμαστε ένα όργανο που να μπορεί να στηρίξει τα συμφέροντα των Κώων πολιτών και να αναδείξει την αξία του νησιού μας Παγκοσμίως. Ναι αγαπητοί συμπολίτες Παγκοσμίως. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την συμβολή του Ιπποκράτη στην Ιατρική; Ποιος ταξιδευτής δε θα ήθελε να περάσει έστω και μία φορά από την γεννέτειρα του Ιπποκράτη; Νομίζω η απάντηση είναι γνωστή σε όλους μας. Ευτυχώς για εμάς έχουμε ένα δυνατό οικονομικά Δήμο με ανεκτίμητη ακίνητη περιουσία που μένει δυστυχώς ανεκμετάλευτη, στερώντας από τους πολίτες του αρκετά εισοδήματα αλλά και δημόσιες υποδομές. Ο Δήμος μας μπορεί! Αρκεί να θέλει...

Μιλώντας για τη συμβολή του Δήμου στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας δε θα μπορούσα να παραλείψω ένα παράδειγμα προς αποφυγή: την «εμπλοκή» ή καλύτερα την επιπλοκή που με κακούς χειρισμούς δημιούργησε η προηγούμενη δημοτική αρχή στο θέμα της RYANAIR στερώντας από το νησί μας τη δυνατότητα τοποθέτησης της βάσης της εταιρείας στο αεροδρόμιο μας, στερώντας δηλαδή ένα τεράστιο κομμάτι της αγοράς του τουρισμού που διοχετεύτηκε αλλού, (Βλέπε Χανιά) και εν κατακλείδι, δεκάδες ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των ντόπιων επιχειρηματιών, αλλά και εμμέσως στα ταμεία του Δήμου μας. Επίσης διευκόλυνε το μονοπωλιακό χαρακτήρα των άλλων αεροπορικών εταιριών που δραστηριοποιούνται τον χειμώνα στο νησί μας, αναγκάζοντας τον Κώο πολίτη να καταβάλει υπέρογκα ποσά για να μεταβεί αεροπορικώς στην πρωτεύουσα, την ώρα που οι Ρόδιοι γείτονες μας καταβάλουν έως και 80% φθηνότερα εισιτήρια για να μεταβούν στην Αθήνα με την RYANAIR. Αυτά τα γεγονότα ας γίνουν μάθημα και στην νυν δημοτική αρχή που μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει λίγο «χαλαρά» τον ρόλο της σε σχέση με την RYANAIR αλλά και τις υπόλοιπες Low Cost εταιρείες που δραστηριοπούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο νησί μας.

Εξωστρέφεια θα πρέπει να είναι το σύνθημα μας αν θέλουμε να δούμε ανάπτυξη και αειφορία στον τουρισμό μας και όχι μόνο. Δεν βοηθά ο «πόλεμος» που έχουμε κυρήξει στο «All Inclusive» το οποίο θα πρέπει να αποδεχτούμε ως ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής αγοράς, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε το πως θα δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις να το περιορίσουμε και να αναδείξουμε άλλες πτυχές του τουριστικού μας προιοντος π.χ Εναλλακτικό τουρισμό ή Θεματικό τουρισμό που δεν ευννοεί την δημιουργία πακέτων All Inclusive. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι αν δεν κάνουμε έστω ένα βήμα. Άλλωστε όπως είχε πει και ένας Κινέζος φιλόσοφος, ο Λαο Τσε «Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα».

 
Με εκτίμηση
 
 
Στέφανος Γραμμένος
 
 
 
 
 
 
ADVERTORIALS